Poljoprivreda, proizvodnja i prerada hrane
Šta radi veterinarski tehničar?
Asistira veterinaru u pružanju neophodne pomoći životinjama, obavlja laboratorijske preglede, pruža prvu pomoć i nakon pregleda daje terapiju kod lakših slučajeva, daje vakcine životinjama kao zaštitu od parazita i zaraznih bolesti.
Gde radi veterinarski tehničar?
Sa stečenom diplomom, može da se zaposli u veterinarskim ambulantama ili na farmama gde se gaje životinje. Po završetku ovog obrazovnog profila stiče se odlična osnova za upis na veterinarski fakultet – fakultet veterinarske medicine.
Trajanje obrazovanja: četiri godine.
Šta radi prehrambeni tehničar?
Proizvodi prehrambene proizvode, prati proces proizvodnje, pakuje i skladišti prehrambene proizvode, vrši kontrolu gotovih proizvoda. Pored toga ume da:
- odabere kvalitetnu sirovinu i da je preradi, tj. konzerviše;
- proizvede kompot, čokoladu, voćni sok, šećer, vino, sladoled, hleb,marmeladu, pršutu, kobasicu i slično;
- upakuje proizvode u atratktivnu ambalažu i da ih sačuva od procesa kvarenja.
Gde radi?
U industriji mleka, mesa, konditorskih proizvoda, šećera, ulja, prodavnicama prehrambenih proizvoda, pogonskim i hemijskim laboratorijama.
Po završetku ovog obrazovnog profila stiče se odlična osnova za upis na: tehnološki fakultet, fakultet prirodnih nauka (biologija, hemija, ekologija).
Trajanje obrazovanja: četiri godine.
Moduli sa ishodima znanja i veština
VINOGRADAR-VINAR
Šta radi vinogradar - vinar?
Proizvodi sadni materijal vinove loze, priprema zemljište za sađenje vinograda, sadi, neguje i štiti vinograd, pravilno i u pravo vreme bere grožđe, proizvodi vino i druge proizvode od grožđa i kontroliše grožđe, vino i ostale proizvode od grožđa. Pored toga ume da:
- proizvede sadni materijal vinove loze;
- da preradi grožđe u vino i druge proizvode od grožđa (suvo grožđe, sok, konzervisanu širu, vinjak, rakije, vinsko sirće);
- kontroliše kvalitet grožđa, vina i drugih proizvoda od grožđa.
Gde radi?
U vinarijama i vinskim podrumima, rasadnicima vinove loze i vinogradima, prodavnicama loznog materijala i u sopstvenim vinogradima, vinskim podrumima i vinarijama. Po završetku ovog obrazovnog profila stiče se odlična osnova za upis na: poljoprivredni fakultet, tehnološki fakultet, fakultet prirodnih nauka (biologija, hemija, ekologija)
Trajanje obrazovanja: četiri godine.
PEKAR
Šta radi pekar?
Proizvodi razne vrste hleba, peciva, kolača, testenina i planira i organizuje poslove u pekari. Pored toga ume da:
- odabere kvalitetnu sirovinu;
- proizvede pšenične, mešane i specijalne vrste hleba;
- proizvede peciva od kvasnog, listnatog i vučenog testa;
- proizvede kolače i čajna peciva;
- proizvede razne vrste testenina.
Učenici upisani na obrazovni profil Pekar po dualnom modelu obrazovanja praktičnu nastavu realizuju učenjem kroz rad kod sledećih poslodavaca:
- Privredno društvo za proizvodnju hleba i peciva „DON DON DOO“ Beograd
- SZR STR „EUROPA“ Fetani Musa preduzetnik Subotica
- Isen Martinaj preduzetnik, SZTR „PROLEĆE“ Subotica
- Jožef Farkaš PR pekarska radnja „KOLAČI FARKAŠ“ Subotica
- Judit Čakanj PR ugostiteljsko trgovinska radnja „BOSS“ Subotica.
Gde radi?
U pekarama za proizvodnju hleba i peciva, prodavnicama za prodaju hleba i peciva i u sopstvenoj pekari. Po završetku ovog obrazovnog profila učenik može da se upiše na:
četvri stepen za prehrambenog tehničara i na V stepen (specijalizaciju).
Trajanje obrazovanja: tri godine.