Obrazovanje po meri privrede

Dualno obrazovanje je model realizacije nastave u sistemu srednjeg stručnog obrazovanja i vaspitanja u kome se plan i program nastave i učenja obavezno sprovodi na dva mesta, u školi i u kompaniji, kod poslodavca. Na taj način se obezbeđuje da učenici stiču znanja, sposobnosti, veštine i stavove, kroz teorijsku nastavu i vežbe u školi,  kao i kroz učenje kroz rad u kompaniji.  Učenici mogu da realizuju učenje kroz rad i u trening centrima, kao vidu podrške kako formalnom dualnom, tako i neformalnom obrazovanju, gde će se sprovoditi obučavanje, stručno osposobljavanje, prekvalifikacija i dokvalifikacija različitih grupa stanovništva.

Ovakav model obrazovanja omogućava sticanje, usavršavanje i razvoj kompetencija u skladu s potrebama tržišta rada, zapošljavanje po završenom školovanju, razvijanje preduzimljivosti, inovativnosti i kreativnosti svakog pojedinca radi njegovog profesionalnog i karijernog razvoja, razvijanje sposobnosti za timski rad i osećaj lične odgovornosti u radu, sposobnosti samovrednovanja i izražavanja sopstvenog mišljenja,  samostalnog donošenja odluka i doprinosi jačanju konkurentnosti privrede Republike Srbije. Najvažniji benefit ovog modela obrazovanja je kvalitet znanja i veština koji učenici stiču, ali i prilika da se zaposle u kompanijama u svojim sredinama.

Izvor: Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja

Korisni linkovi:

 

MPNTR - dualno obrazovanje

PKS - dualno obrazovanje 

Obrazovni profili po dualnom modelu obrazovanja u Hemijsko-tehnološkoj školi

Prehrambeni tehničar - dual

Područje rada: Poljoprivreda, proizvodnja i prerada hrane

Opis: učenik se osposobljava da pripremi vodu, sirovine, pomoćne sirovine u prehrambenoj i biotehnološkoj proizvodnji, proizvodi, pakuje i skladišti prehrambene proizvode, kontroliše kvalitet tehnološkog procesa, osnovnih i pomoćnih sirovina, gotovih proizvoda i ambalaže u pogonu prehrambene, biotehnološke proizvodnje i laboratorije, vodi i popunjava propisanu dokumentaciju u prehrambenoj i biotehnološkoj proizvodnji.

Broj dana na nedeljnom nivou koji učenik može provoditi kod poslodavca:

I razred: / II razred: / III razred: 1 dan IV razred: 1 dan

Broj sati na godišnjem nivou blok nastave koja se može realizovati kod poslodavca:

I razred: / II razred: 60h III razred: 60h IV razred: 60h

Plan i program nastave i učenja za obrazovni profil Prehrambeni tehničar

Poslastičar - dual

Područje rada: Trgovina, ugostiteljstvo i turizam

Opis: učenik se osposobljava za prijem, obradu, pakovanje i skladištenje namirnica i gotovih poslastica, kao i pripremu, serviranje i dekorisanje toplih, hladnih i suvih poslastica. Pribor za rad je namenjen isključivo za kuvarske i poslastičarske poslove, a upotrebljava i mašine i druge uređaje za pripremu poslastičarskih specijaliteta. Pored toga, obavlja poslove kao što su prodaja i plasiranje proizvoda na tržište kao i serviranje i izlaganje finalnih proizvoda.

Broj dana na nedeljnom nivou koji učenik može provoditi kod poslodavca:

I razred: 1 dan II razred: 2 dana III razred: 2 dana

Broj sati na godišnjem nivou blok nastave koja se može realizovati kod poslodavca:

I razred: 90h II razred: 150h III razred: 120h

Plan i program nastave i učenja za obrazovni profil Poslastičar

Tehničar modelar odeće - dual

Područje rada: Tekstilstvo i kožarstvo

Opis: obrazovnim profilom tehničar modelar odeće učenik se osposobljava da izradi šablon, probni odevni predmet, objasni značaj konstrukcije i modelovanja u proizvodnji odeće, način održavanja i krojenja tekstilnih materijala, razlikuje karakteristike zanatske i industrijske proizvodnje odeće, objasni tehnološke postupke dobijanja odevnih predmeta i značaj kontrole kvaliteta u toku i na kraju procesa proizvodnje.

Broj sati na nedeljnom nivou koji učenik može provoditi kod poslodavca:

I razred: /  II razred: 5h  III razred: 11h  IV razred: 11h

Broj sati na godišnjem nivou blok nastave koja se može realizovati kod poslodavca:

I razred: /  II razred: 90h  III razred: 90h  IV razred: 150h

Plan i program nastave i učenja za obrazovni profil Tehničar modela odeće

Vinogradar-vinar - dual

Područje rada: Poljoprivreda, proizvodnja i prerada hrane

Opis: učenik se osposobljava za proizvodnju sadnog materijala, gajenje vinove loze, vinogradarsku i vinarsku proizvodnju, kao i za plasman i marketing vina i grožđa.

Broj dana na nedeljnom nivou koji učenik može provoditi kod poslodavca:

I razred: / II razred: 1dan III razred: 1 dan IV razred: 1 dan

Broj sati na godišnjem nivou blok nastave koja se može realizovati kod poslodavca:

I razred: 60h II razred: 150h III razred: 150h IV razred: 120h

Plan i program nastave i učenja za obrazovni profil Vinogradar-vinar

Pekar - dual    

Područje rada: Poljoprivreda, proizvodnja i prerada hrane

Opis: učenik se osposobljava da planira i organizuje poslove u pekari, obavlja poslove u proizvodnji pšeničnih, mešanih i specijalnih vrsta hleba, peciva od kvasnog, lisnatog i vučenog testa, kolača od kvasnog, prhkog i medenog testa, čajnog peciva i testenine.

Broj dana na nedeljnom nivou koji učenik može provoditi kod poslodavca:

I razred: / II razred: 2 dana III razred: 2 dana5

Broj sati na godišnjem nivou blok nastave koja se može realizovati kod poslodavca:

I razred: 60h II razred: 90 h III razred: 120 h

 Plan i program nastave i učenja za obrazovni profil Pekar       

  

PUBLIKACIJE

UPIŠI DUALNI OBRAZOVNI PROFIL

Projekat „Podrška u razvoju i uspostavljanju Nacionalnog modela dualnog obrazovanja“:

VODIČ ZA DUALNO OBRAZOVANJE ZA ŠKOLE

VODIČ ZA DUALNO OBRAZOVANJE ZA UČENIKE I RODITELJE

VODIČ ZA DUALNO OBRAZOVANJE ZA KOMPANIJE

RTS PLANETA

Nastavni program na RTS Planeti

   

Koristimo kolačiće da bismo poboljšali vaše iskustvo. Nastavljajući posetu ove stranice prihvatate našu upotrebu kolačića. Politika privatnosti