Obrazovanje po meri privrede
Dualno obrazovanje je model realizacije nastave u sistemu srednjeg stručnog obrazovanja i vaspitanja u kome se plan i program nastave i učenja obavezno sprovodi na dva mesta, u školi i u kompaniji, kod poslodavca. Na taj način se obezbeđuje da učenici stiču znanja, sposobnosti, veštine i stavove, kroz teorijsku nastavu i vežbe u školi, kao i kroz učenje kroz rad u kompaniji. Učenici mogu da realizuju učenje kroz rad i u trening centrima, kao vidu podrške kako formalnom dualnom, tako i neformalnom obrazovanju, gde će se sprovoditi obučavanje, stručno osposobljavanje, prekvalifikacija i dokvalifikacija različitih grupa stanovništva.
Ovakav model obrazovanja omogućava sticanje, usavršavanje i razvoj kompetencija u skladu s potrebama tržišta rada, zapošljavanje po završenom školovanju, razvijanje preduzimljivosti, inovativnosti i kreativnosti svakog pojedinca radi njegovog profesionalnog i karijernog razvoja, razvijanje sposobnosti za timski rad i osećaj lične odgovornosti u radu, sposobnosti samovrednovanja i izražavanja sopstvenog mišljenja, samostalnog donošenja odluka i doprinosi jačanju konkurentnosti privrede Republike Srbije. Najvažniji benefit ovog modela obrazovanja je kvalitet znanja i veština koji učenici stiču, ali i prilika da se zaposle u kompanijama u svojim sredinama.
Izvor: Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja
Korisni linkovi:
Obrazovni profili po dualnom modelu obrazovanja u Hemijsko-tehnološkoj školi
Područje rada: Poljoprivreda, proizvodnja i prerada hrane
Opis: učenik se osposobljava da pripremi vodu, sirovine, pomoćne sirovine u prehrambenoj i biotehnološkoj proizvodnji, proizvodi, pakuje i skladišti prehrambene proizvode, kontroliše kvalitet tehnološkog procesa, osnovnih i pomoćnih sirovina, gotovih proizvoda i ambalaže u pogonu prehrambene, biotehnološke proizvodnje i laboratorije, vodi i popunjava propisanu dokumentaciju u prehrambenoj i biotehnološkoj proizvodnji.
Broj dana na nedeljnom nivou koji učenik može provoditi kod poslodavca:
I razred: / II razred: / III razred: 1 dan IV razred: 1 dan
Broj sati na godišnjem nivou blok nastave koja se može realizovati kod poslodavca:
I razred: / II razred: 60h III razred: 60h IV razred: 60h
Plan i program nastave i učenja za obrazovni profil Prehrambeni tehničar
Područje rada: Trgovina, ugostiteljstvo i turizam
Opis: učenik se osposobljava za prijem, obradu, pakovanje i skladištenje namirnica i gotovih poslastica, kao i pripremu, serviranje i dekorisanje toplih, hladnih i suvih poslastica. Pribor za rad je namenjen isključivo za kuvarske i poslastičarske poslove, a upotrebljava i mašine i druge uređaje za pripremu poslastičarskih specijaliteta. Pored toga, obavlja poslove kao što su prodaja i plasiranje proizvoda na tržište kao i serviranje i izlaganje finalnih proizvoda.
Broj dana na nedeljnom nivou koji učenik može provoditi kod poslodavca:
I razred: 1 dan II razred: 2 dana III razred: 2 dana
Broj sati na godišnjem nivou blok nastave koja se može realizovati kod poslodavca:
I razred: 90h II razred: 150h III razred: 120h
Plan i program nastave i učenja za obrazovni profil Poslastičar
Područje rada: Tekstilstvo i kožarstvo
Opis: obrazovnim profilom tehničar modelar odeće učenik se osposobljava da izradi šablon, probni odevni predmet, objasni značaj konstrukcije i modelovanja u proizvodnji odeće, način održavanja i krojenja tekstilnih materijala, razlikuje karakteristike zanatske i industrijske proizvodnje odeće, objasni tehnološke postupke dobijanja odevnih predmeta i značaj kontrole kvaliteta u toku i na kraju procesa proizvodnje.
Broj sati na nedeljnom nivou koji učenik može provoditi kod poslodavca:
I razred: / II razred: 5h III razred: 11h IV razred: 11h
Broj sati na godišnjem nivou blok nastave koja se može realizovati kod poslodavca:
I razred: / II razred: 90h III razred: 90h IV razred: 150h
Plan i program nastave i učenja za obrazovni profil Tehničar modela odeće
Područje rada: Poljoprivreda, proizvodnja i prerada hrane
Opis: učenik se osposobljava za proizvodnju sadnog materijala, gajenje vinove loze, vinogradarsku i vinarsku proizvodnju, kao i za plasman i marketing vina i grožđa.
Broj dana na nedeljnom nivou koji učenik može provoditi kod poslodavca:
I razred: / II razred: 1dan III razred: 1 dan IV razred: 1 dan
Broj sati na godišnjem nivou blok nastave koja se može realizovati kod poslodavca:
I razred: 60h II razred: 150h III razred: 150h IV razred: 120h
Plan i program nastave i učenja za obrazovni profil Vinogradar-vinar
Područje rada: Poljoprivreda, proizvodnja i prerada hrane
Opis: učenik se osposobljava da planira i organizuje poslove u pekari, obavlja poslove u proizvodnji pšeničnih, mešanih i specijalnih vrsta hleba, peciva od kvasnog, lisnatog i vučenog testa, kolača od kvasnog, prhkog i medenog testa, čajnog peciva i testenine.
Broj dana na nedeljnom nivou koji učenik može provoditi kod poslodavca:
I razred: / II razred: 2 dana III razred: 2 dana
Broj sati na godišnjem nivou blok nastave koja se može realizovati kod poslodavca:
I razred: 60h II razred: 90 h III razred: 120 h
Plan i program nastave i učenja za obrazovni profil Pekar
PUBLIKACIJE
Projekat „Podrška u razvoju i uspostavljanju Nacionalnog modela dualnog obrazovanja“:
VODIČ ZA DUALNO OBRAZOVANJE ZA ŠKOLE
VODIČ ZA DUALNO OBRAZOVANJE ZA UČENIKE I RODITELJE
VODIČ ZA DUALNO OBRAZOVANJE ZA KOMPANIJE
Nastavni program na RTS Planeti